do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
[...] piersi z kury, wątróbka drobiowa, serduszka, jajka(6-8 dziennie), rzadziej karkówka, łopatka, śledzie, mintaj, twaróg( 1-2 w tyg) tłuszcze- oliwa z oliwek, orzechy, smalec lub masło(do smażenia jajecznicy) Tak w skrócie. Więc tak ustawie na początek proporcje makroskładników na 2,5 białko 2,5 ww 1,2 tłuszcze Wychodzi jakieś 2500 kcal I [...]
[...] i najbezpieczniej będzie ograniczyć maksymalnie smażenie, pójść w inne sposoby obróbki, jeśli już smażyć to na którymś z w.w. źródeł, a jeśli sporadycznie wówczas pojawi się smalec, czy masełko to żadna tragedia też się nie stanie :-) Ashakiel, doppler/na poziomie biochemicznym homocysteina oraz lipidogram są użytecznymi wskaźnikami.
Do smażenia daj smalec, ew. masło. Najlepiej postaraj się całkowicie wyeliminować smażenie na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy grillowania. Oliwa z oliwek do polewania na warzywa czy ryż jest jak najbardziej okej.
ie wim dlaczego kupujecie jakies ziwne wynalazki :D dla mnie istanije tylko kilka rodzajow oleju :D z oliwke rybi albo tran kokosowy MCT koniec eksprymentow pokrywa all albo i wiecje smacznego aha i jeszce smalec do ew smazenia :D
[...] się głównie do celów kosmetycznych, niekoniecznie kulinarnych. Skoro masz gorzka oliwę, której smak Ci nie pasuje na surowo, to smaż na niej. nie mam jescze, planuje zakupic wiec chce sie zorientowac, co najlepiej wybrac do smazenia pod wzgledem zdrowotnym by nie wydatniac toksyn rakotworczych, moze smalec zamiast kokosowego? Czy cos innego
[...] wiedział- http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html. Smażenie na tego typu olejach (extra virgin) przy obróbce cieplnej szybko się utleniają uwalniając substancje rakotwórcze,nie mówiąc już o tym że oliwa traci to co w niej najcenniejsze. Lepszą opcją do smażenia będzie smalec...:) Zmieniony przez - Pawlo94 w dniu 2012-12-02 23:05:52
[...] tanszy :D -czy moge smazyc piers z kurczka na oliwie z oliwek?? NIE smazymy na tlsuzczach nasyconych jak myslisz dlaczego wlasnie one przewazaja w miesach ? :D czyli smalec olej kokosowy i ew maslo (uwaga na przypalenie) czy smazenie calkowiecie odpuscic?? jak lubisz i cierpialbys bez tego to nie odpuszczaj Co myslisz o PAMie(chodzi o [...]
[...] diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. [...]
[...] jedz rozne, a ryby najzdrowsze są tłuste. chudą rybke tez mozesz zrobic, a tłuszcze dodac oddzielnie, np. oliwe, awokado, etc..co do smazenia: jesli juz, to najlepsze są do tego maslo klarowane, smalec, olej kokosowy. jak masz patelnie teflonową to w ogole nie musisz uzywac tluszczu do obróbki i wyjdzie smaczniejsze, bo sie delikatnie przypiecze
Dzieki za odpowiedz. Wiem ze masz duzo innych spraw na glowie wiec naprawde nie chcialam Cie poganiac, jedynie przypomniej o sobie Sorry NIC NIE SZKODZI PRZECIEZ. Trening : 3x tygodniowo poranne aeroby OK. JAKI CZAS WYKONYWANIA TYCHZE AEROBOW ? 3x tygodniowo silownia - mam problem z ulozeniem sobie sensownego treningu. Nie wiem jak powinno sie [...]
[...] tłuszcz z ryb i mies. jak masz sporo kasy to mozesz kupic olej lniany(tłoczony na zimno wysokolinolenowy) olej z orzechów włoskich, olej MTC olej kokosowy(do smarzenia) no i smalec tez do smazenia(wbrew pozorom ok tłuszcz) tylko nie przeginaj z tymi olejami bo np o6 w nadmiarze szkodzi... zamim kupisz to poczytaj o nich troche na sfd. nie chec mi [...]
1 pomarancze odrazu po przebudzeniu, bo z samego rana nic wiecej niewcisne, bo mam odruchy wymiotne, a po pomaranczach jakos szybciej mi przechodzi i moge szybciej brac sie za sniadanie i zjesc wiecej :) wiec ok ;-) 2 a jaki tluszcz polecasz do jajecznicy? Smalec tylko dlatego nie, bo niby podbija cholesterol, czy jest wiecej przeciwskazan? [...]
Ogólnie wygląda to dobrze. Ewentualnie produkty takie jak olej z pestek winogron i wędliny warto wyeliminować. Do smażenia np. olej kokosowy, masło klarowane lub smalec.
[...] jest do smażenia, w I sniadaniu nie masz praktycznie białka, podpatrz dzienniki żywieniowe osób na fotum bo widze że to kuleje u Ciebie ok czyli proch z rana out - myslalem, ze w taki sposób rano zapodam bialka troche i bedzie ok. nie smaze na oliwie, smaze bez tluszczowo lub maslo klarowane/ew. smalec . oliwą polewam kuraka np albo warzywka.